Premiaţii CONCURSULUI DE HAIGA din cadrul FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE HAIKU de la Constanţa, 22-28 iunie 2009 - ediţia a V-a
PREMIUL I
- secţiunea liceu
Andreea Bucur - clasa a XII-a Andra Simion - clasa a XII-a
- secţiunea gimnaziu
(La aceasta secţiune, lucrările de haiga au fost inspirate de poemele lui Kobayashi Issa)
Drăgulescu Alina - clasa a V-a Andrei Teodor - clasa a VI-a Irimia Daiana - clasa a VI-a
PREMIUL al II-lea
Vasile Andrei - clasa a VI-a Giuglea Bianca - clasa a VI-a Acujboaie Rebecca - clasa a VI-a
PREMIUL al III-lea
Gucea Diana - clasa a VI-a Dobre Vanessa - clasa a VI-a Bobeş Emilian - clasa a VI-a Gîrghescu Gabriel - clasa a VI-a
MENŢIUNI
Georgiana Aburlăciţei - clasa a VII-a Sebastian Bizdună - clasa a VII-a Radu Ion - clasa a VII-a Roxana Piron - clasa a VII-a Laura Bătrânu - clasa a VII-a Georgiana Hagi - clasa a VII-a
Juriul a fost format din profesori de desen care au experienţă în creaţia de haiga:
Loretta Băluţă Doina Misian Ion Codrescu (preşedintele juriului)
SOCIETATEA DE HAIKU DIN CONSTANŢA ŞI AMBASADA JAPONIEI DIN BUCUREŞTI ÎN PARTENERIAT CU INSPECTORATUL ŞCOLAR CONSTANŢA, DIRECŢIA DE CULTURĂ A CJC, DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ, CULTE ŞI PATRIMONIU NAŢIONAL USR FILIALA DOBROGEA, UNIVERSITĂŢILE: „OVIDIUS”, „ANDREI ŞAGUNA”, ”SPIRU HARET”-CENTRUL TERITORIAL CONSTANŢA, „TOMIS”, GRĂDINIŢE, ŞCOLI, LICEE, GRUPURI ŞCOLARE, CCD, CENTRE DE CULTURĂ, BIBLIOTECI, MUZEE, (DIN MUNICIPIU, DIN JUDEŢ ŞI DIN ŢARĂ)
Vă invită să participaţi la Festivalul Internaţional de Haiku, ce se va desfăşura la Constanţa, în zilele de 22-29 mai 2009, în cadrul proiectului educaţional cu impact cultural-artistic - INTERCULTURALITATE ROMÂNO-JAPONEZĂ, cu tema: HAIKU-UL ÎN CONTEXTUL LIRICII UNIVERSALE, eveniment desfăşurat sub egida „Anului aniversar: 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice ROMÂNIA-JAPONIA” (Sept. 1959-2009) şi PRIETENIE: JAPONIA – ŢĂRI DANUBIENE – AUSTRIA, BULGARIA, ROMÂNIA, UNGARIA (1 ianuarie -31 decembrie 2009).
Calendarul activităţilor va cuprinde, în primele 4 zile: seminarii, comunicări (10-12 slide-uri), dezbateri, expoziţii de carte, de haiga, de origami şi ikebana, vizionări Power Point (texte lirice), audiţii: muzică japoneză-românească, clasică şi folclorică; teatru japonez; ateliere de creaţie, lansări de carte, excursii ginko, concurs de haiku şi de haiga, cu termen de primire a textelor şi a titlurilor comunicărilor, precum şi a cărţilor pentru prezentare/ lansare,.Pe parcursul întregului an au loc activităţi de susţinere a interesului şi realizării de documentaţie originală, cu concursul elevilor şi al cadrelor Scolii „Nicolae Tonitza”- Constanţa. România.
ACTIVITATEA Nr. .1
Titlul activităţii - Organizarea expoziţiei de origami şi comunicări ştiinţifice ,protocol, discuţii;
Data: 05.12.08
Locul: Şcoala „Nicolae Tonitza”-Constanţa
Număr participanţi:
-elevi: 100
-cadre didactice:
-învăţătoare:10;
-institutori:3;
-profesori-limba română-5;
-limbi străine-5;
-ed. fizică-3;
-religie-1;
-matematică-1;
-desen-2;
-biologie-1;
-chimie-1;
-geografie-1;
-ed. tehnologică-1;
-membrii Societăţii de Haiku-Constanţa-6;
Descrierea activităţii:
A coincis cu Ziua Scolii „Nicolae Tonitza”. În spaţiul clasei a IV-a E-profil Step by Step s-a organizat vizionarea unei expoziţii de realizări : panouri origami Şi-au dat concursul profesori şi institutori/învăţători din şcoala noastră.
A avut loc o masă rotundă-cu tema:
ARTA ÎMPĂTURIRII HÂRTIEI-inst. Iuliana Chiru
la care au participat:
Laura Văceanu –Preşedinte Societate de Haiku-Constanţa-prof.Lb.Rom.
Radu Patrichi-Vicepreşedinte-inginer
Alexandra Flora Munteanu-Secretar şi traducător-prof. Lb. Engleză
Anastasia Dumitru-membru- prof.Lb. Rom.
Ioana Bud-membru-prof. Lb.Rom.
Margareta Anghel-prof. Ed. Tehnologică
Institutori/învăţători:Iuliana Chiru,Alina Vanu,Elena Babaşcu,Olga Stanciu,Mihaela Moise,Ioana Dumitru,Alexandra Cernica,Georgeta Apopei, Daniela Stan-prof. Religie,Mihaela Codrescu-prof. Lb. Engleză,Monica Constanda-prof.Lb. Engleză,Simona Sajin-prof. Lb. Rom.Virgil Brună-prof. Ed. Fizică,Liviu Levonian-prof. Ed. Fizică,Otilia Ciulianu-prof. Ed. Fizică ,Fotina Roşca-prof. de Muzică,Ion Codrescu-prof de Desen,Ion Lungu-prof. de Desen,Carmen Smeu-prof.de Matematică ,Ionuţ Manole-prof.informatică,Nicoleta Cornescu-prof. de Lb. Rom.-director educativ,Pancă Maria-prof. Chimie-director adjunc .Coordonator de activităţi prof. AlexandraMunteanu
Rareori avem ragazul sa fim mai atenti la alcatuire cand lecturam un fapt literar. Niciodata evidenta statistica nu creaza beneficii estetice. In cazul produsului literar de tip japonez scurtimea ne atrage , chiar fascineaza. De ce se indica o lectura repetata a haiku-ului, de exemplu?
Tocmai pentru a beneficia de penetrarea in interiorul magmei spirituale. Prima lectura asigura formarea imaginii prin izolare de rest si a doua transfera starea de poezie, poetica. Aceasta inglobeaza MESAJ_DECODARE_RECEPTARE, o triada utila, care prin rigoare poate anula incarcatura emotionala si contamina modurile de receptare.In cazul antologiilor (de haiku)se simte acest lucru. Pe o tema data , din cuvinte alese mestesugit se creaza imagini diferite , cu rezonanta afectiva care alcatuiesc de fapt, un tot. Secventele de trairi , inregistrate si partial redate, alcatuiesc starea de receptare. Poetul este impresionat de un fapt concret.
Incearca sa-l redea prin cuvinte, sa copieze „realitatea” si sa o transmita altora. Poetul, in calitate de receptor al realitatii „altereaza” prin natura sa si astfel se produce creatia , surplusul de subiectivitate. Ma intorc la antologii. Abia acestea sunt in masura sa asigure o panorama a diversitatii. Cu ceva timp in urma ,la „Scoici de mare” faceam un bilant al arsenalului lingvistic utilizat si , de cate ori . In calitate de traducator poate ca nu totdeauna utilizam pentru acelasi cuvant acelasi sens. De cele ,mai multe ori contextul , imaginea creata anterior intelegerii cuvintelor. Surpriza cea mare a fost sa descopar perceptii si reprezentari diferite, cu grad „de risc” de contaminare semantica. Tocmai cand apare aici haiku-ul. Intre zgomot si concentrare. (sunet si sens). Densitatea semantica sporeste imaginilese recompune fluidul dintre emitator si receptor. Niciodata zborul albatrosului nu a creat acelasi sentiment.A contat starea psihica propriu-zisa a receptorului care a captat ceea ce i-a fost util, prin impresie.
Este deja o tradiţie ca Liceul Teoretic ,,L. Blaga” din Constanţa să găzduiască evenimente culturale. Numeroase personalităţi au fost invitate pentru a sărbători cartea şi scriitorul aşa cum i-ar fi plăcut patronului spiritual, lui L.Blaga.
De câţiva ani se derulează cercul literar Muguri, precum şi Proiectul Educaţional ,,Literatura şi alte arte”, cadru propice interrelaţionării disciplinelor de referinţă (literatură, desen, muzică, artă fotografică, artă dramatică) şi cunoaşterii valorilor autentice. Aşa au reuşit elevii liceului să dialogheze cu unii dintre scriitorii contemporani: Ovidiu Dunăreanu (redactor-şef al revistei Ex Ponto), Ana Ruse, Ion Machidon (Bucureşti, redactor-şef al revistei Amurg sentimental), Arthur Porumboiu, Marina Capbun (prof. univ. doctor), Guner Akmolla (redactor-şef al revistei Emel), Văceanu Aurica şi Radu Patrichi (redactori ai revistei Albatros). Toţi aceşti importanţi oameni de litere şi-au lansat cărţi şi au fost încântaţi să-i cunopască pe tinerii cititori.
Liceul Blaga a încheiat parteneriate educaţionale cu Uniunea Scriitorilor, filiala Constanţa pentru înscrierea în Programul Naţional ,,Să ne cunoaştem scriitorii!” şi cu Societatea de Haiku pentru colaborarea la ProiectuldeParteneriat Cultural Internaţional cu Japonia, coordonator: Prof. Văceanu Aurica. Astfel, elevii au fost invitaţi la festivalul Primăvara poeţilor, apoi au desfăşurat o lecţie deschisă: Ziua mondială a poeziei în data de 21 martie, iniţiativă a profesoarei Anastasia Dumitru, când au fost invitaţi scriitorii: Guner Akmolla, Văceanu Aurica şi Radu Patrichi.
Recent, în perioada 22-29 mai au luat parte la Festivalul Internaţional de Haiku, având ca temă: Haikuul în contextul liricii universale. Evenimentul cultural se desfăşoară în parteneriat cu mai multe instituţii şi se înscrie în „Anul aniversar: 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice ROMÂNIA-JAPONIA” (sept. 1959- sept.2009). Scopul acestui proiect este promovarea speciilor lirice japoneze (haiku, haiga, haibun, renga/renku), ca şi origami, ikebana şi realizarea unui curs opţional.
Festivalul a debutat sâmbătă, 25 mai la Universitatea „Andrei Şaguna”, apoi în aceeaşi zi s-a desfăşurat unspectacol deosebit, la colegiul de Artă ,,Regina Maria”, un regal, un veritabil sincretism al artelor, cu intereferenţe lirice româno-japoneze, unde şi-au dat concursul timp de trei ore numeroşi artişti tineri. Festivalul a continuat duminică, dimineaţa, la Muzeul de artă, iar după-amiază la Universitatea ,,Spiru Haret”, unde s-au susţinut conferinţe, dezbateri, prezentări de carte etc. La aceste evenimente culturale au fost invitaţi scriitori nu numai din România (Iaşi, Bistriţa, Cluj, etc.), ci şi din Albania, Austria, Australia, Belgia, Bulgaria, Canada Croaţia, Germania, Franţa, India, Irlanda, Italia, Scoţia, Serbia, Sua, Suedia, Uk, Ungaria, din Rusia, (Irina Kogan, de la Universitatea din Samara, din Boston – SUA ( Zinovy Vayman).
Toţi participanţii au apreciat efortul constănţenilor de a se implica în organizarea unui eveniment de proporţii, având un real suuces, chiar pe timp de criză.
În data de 27 mai 2009, membrii cercului Muguri de la Liceul Teoretic ,,L. Blaga” din Constanţa, coordonator Anastasia Dumitru, au fost fericiţi să aibă ca oaspeţi nu numai pe prof. Aurica Văceanu, Preşedintele Societăţii de Haiku, ci şi peprofesorul universitar Irina Kogan, dinRusia. Timp de două ore s-a dialogat în engleză despre importanţa lecturii şi a cunoaşterii unei limbi de circulaţie internaţională, despre haiku, despre tehnicile de scriere a acestui unic gen. Elevii au recitat poezii, au reuşit să traducă haikuurile studenţilor ruşi, în română, prin intermediul limbii engleze şi au dat dovadă de spirit creativ, scriind ei înşişi haikuuiri plecând de la un vers oferit. Textele au fost apreciate de cei doi invitaţi.
La final, elevii ne-au mărturisit că este o experienţă unică, ,,este prima data când avem posibilitatea să vorbim engleza, deschis, la o masă rotundă, cu un vorbitor de altă limbă”, afirma Miruna Bancu. ,,Este încântător să ne putem înţelege şi să ne exprimăm gândurile firesc prin citirea propriilor haikuuri”, ne-a mărturisit Francisca Iancu, câştigătoarea premiului III, la concursul naţional de haiku. De altfel, o parte din creaţiile elevilor: Bădeliţa Maria, Tălmaciu Ioana, Munteanu Beatrice, Lăzărică Lavinia, Popa Adelina, Bârligea Simona, membri ai Cercului Muguri au fost publicate în revista Albatros, revistă aSocietăţii de Haiku.
Suntem singuri că aceste evenimente culturale transdisciplinare şi multilingvistice îi fascinează pe elevi şi reprezintă un cadru propice dezvoltării capacităţii de cunoaştere multietnică şi de comunicare prin întelegerea fenomenului de diversitate lingvistică. De asemenea, dezvoltă gustul estetic al elevilor, plăcerea de a citi, stimulează gândirea critică pin receptarea nu numai a literaturii şi a artelor, ci şi a valorilor autentice, în general, pentru integrarea culturii autohtone în circuitul valorilor naţionale şi universale.
14.00 – Hotel Parc – Mamaia – Sala de conferinţe - Întâlnirea participanţilor
- Protocol de prmire
Ziua a II-a: Sâmbătă 23 mai
9.30– Universitatea „Andrei Şaguna”, Sala 11 - Comunicări, prezentări PPT, şi lansări de carte, recital în lectura autorilor: Zinovy Vayman (Boston - SUA): Umor în haiku;Şerban Codrin (Slobozia): Haiku o poezie de origine exotică, cu mare impact internaţional, inclusiv în România; Petre Flueraşu (Bucureşti): Impactul literaturii tradiţionale japoneze, în contextul cultural actual;
10.30: Pauză de cafea
11.00: Nicolae şi Cornelia Atanasiu (Bucureşti): Hado şi poemele apei; Adina Enăchescu (Râmnicu-Vâlcea): Marea în poezia de sorginte niponă; Florin Grigoriu (Lehliu-Gară): File din istoria haiku-ului; recital în lectura autorilor; expoziţie de carte: înv. Maria Suţa, Şcoala nr.3 Năvodari
13.30 – Masa de prânz –Colegiul Naţional „Constantin Brătescu”
16.00 –HolulColegiului de Artă „Regina Maria” Vizionarea expoziţiei cu obiecte – finalităţi ale activităţilor din proiectulINTERCULTURALITATE ROMÂNO-JAPONEZĂ – 2009: şcoli, grădiniţe, grupuri şcolare, colegii, licee; expoziţie haiga – lucrări ale elevilor colegiului şi ale participanţilor la concurs, jurizate de prof. dr. Ion Codrescu şi de prof. Loretta Băluţă; expoziţie haiga, prof. dr. Ion Codrescu
Ora 16.30- Sala de spectacole - Colegiul de Artă „Regina Maria”
1. Deschiderea Festivalului – Prof. Aurica Văceanu, preşedintele Societăţii de Haiku, Constanţa; prof. Petrică Miu, insp. şcolar general ISJ, Constanţa; prof. univ. Olga Duţu, rector Universitatea „Spiru Haret”, Centrul Constanţa; prof. univ. Aurel Papari, rector Universitatea „Andrei Şaguna”, Constanţa; Actuan Murat, consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Ovidiu Dunăreanu, preşedintele Filialei Constanţa a USR
2. Premierea concursului de haiku-haiga: prof. dr. Ion Codrescu; scriitor Şerban Codrin
3. Diplome oferite coord. şi colectivelor de cadre didactice implicate în proiect: Societatea de Haiku, ISJ,Constanţa,Editura LVS Crepuscul şi Revista Cutezătorii
4. Vizionareafilmului. Momente cele mai importante din activităţileproiectului:informatician: Colegiul de Artă „Regina Maria”
Spectacol: România – Japonia în dans, muzică şi versuri
Prezintă:
Iulia Oana Buşuricu - Şcoala „B.P.Hasdeu” nr. 12 Constanţa –limba română
Nicoleta Pană - Şcoala „B.P.Hasdeu” nr. 12 Constanţa –limba română
Partea I: Dans tematic „Cântec de leagăn” şi paradă – costume ale unor popoare, ed. Aişe Marinescu;: Grăd. „Prichindel” oraş Hârşova;: dans japonez: grup, solo şi dans indian coregrafie Elena Raftu; recital în limba japoneză pregătit de inst. Nicoleta Savu; Grădiniţele nr. 11 şi nr. 56; Grăd. „Licurici”, Ovidiu, învăţ. ed. Mariana Sârbu; ”Grădiniţa „Zig-Zag, ed. Cornăţeanu Fănica dans japonez Soranbuchi şi suită de dansuri populare;: „Hai Dunărea Mea”,cântecdin repertoriul Elenei Roizen: grup folcloric: Şcoala nr. 2 Ovidiu, învăţ. Elena Cociş; Poeme tanka, de Şerban Codrin, recită Bianca Ciudesnic, cls. aII-a Şcoala Dorobanţu, jud. Contanţa, inv. Georgescu Liliana
Partea a II-a; Dansuri populare multietnice, grup „Castelanii” instr. Virgil Prodan şi grup „Kostel” instr. Ildiz Cultacai, Şcoala cls. I-VIII Castelu, jud. Constanţa
Partea a III-a
„Ramuri şi crenguţe de copaci înfloriţi”- (Interferenţe lirice),recital de poezie europeană şi japoneză – prezintă studenţi clasa – actor, Universitatea „Ovidius”, Constanţa – regie prof. univ. dr Vasile Cojocaru;
18.30: Masa de seară – Colegiul „Constantin Brătescu”
Ziua a III-a: Duminică, 24 mai
9.30: Muzeul de Artă: comunicări, prezentări PPT, recital în lectura autorilor: Ikebana pe versuri haiku”, Nicoleta Savu inst., Georgeta Zaifu dir. inst. Grăd. 11-56;
demonstraţie ikebana, Mihaela Stăruială, inst. II, Grăd. Nr. 11; Obiceiuri ale trecerii în anotimpuri, în Japonia, Vasilica Ionescu, dir. inst. I şi Vasilica Antonie, ed - Grăd. nr 13; Festivalul Tanabata – 7 iulie, Ziua îndrăgostiţilor în Japonia şi Întâlnirea a două stele din Calea Lactee –Mihaela Jianu inst. şi Irina Murceanu inst. Grăd. Nr. 13
11.00: Prezentare de carte – Anotimpurile sufletului- exerciţii de haikuVictoria Fătu Nalaţiu, bibliotecar Grup Şc. „Grigore Moisil” (Bistriţa); Antologia Koanul sau aparenţa paradoxului şi Întoarcerea cocorului de Puiu Marinescu(Cluj- Napoca), prezintă Magdalena Dale (Bucureşti); Trăiri, de Ioan Găbudean (Târgu-Mureş), prezintă prof. Felicia Jipescu (Constanţa); recital în lectura autorilor; lansare revista Albatros, nr. 10/11, prezintă Aurica Văceanu, Alexandra Flora Munteanu şi Radu Patrichi; expoziţie de carte: inst.II Loredana Giuroescu, Grăd. Micul Univers, nr. 50
13.30 – Masa de prânz, Colegiul „Constantin Brătescu”
15.30:Universitatea „Spiru Haret”, Centrul Constanţa: comunicări, dezbateri pe tema festivalului, lansări şi prezentări de carte: De la un poem la altul (haiku-haibun-haiga de Valentin Nicoliţov (Bucureşti) 10 haiga, imagini – poeta Alexandrina Ivoylova, Bulgaria; Primul cocor, vol. colectiv de haiku, Magdalena Dale, MariaTirenescu şi Corneliu Traian Atanasiu, prezintă Corneliu T. Atanasiu şi Livia Ciupav Sfârâială (Arad); Haiku între imagine şi cuvânt, prof. Alexandra Flora Munteanu; Haiku-ul Alternativă educaţională prof. Anastasia Dumitru;Festival - Dialog intercultural european, prof. Daniela Bojegovic, Valjevo, Serbia, 21-23 aprilie, 2009, prezintă, prof. Aurica Văceanu;
6.20 Pauză de cafea
16.50: Stropi de rouă, exerciţii de haiga -elevi ai Gr. Şc. „Grigore Moisil”, (Bistriţa), prof. Ion Benedec; 366 de lecţii de haiku, de Florin Grigoriu; Debut Major, autoare: prof. Mioara Niculescu, prof. Felicia Jipescu şi prof. Nenciu Camelia;Alexandru Pătrulescu: La margine de foşnet – haiku; Haiku – imagine şi ecou, în poezia lumii,Dumitru Radu (Bacău) prezintă Radu Patrichi; Album de pictură: Nicoleta Gaicinschi (Iaşi);recital în lectura autorilor; expoziţie de carte: inst.II, Loredana Giuroescu, Grăd. Micul Univers, nr. 50
19.00: Masa festivă – Colegiul Naţional „Constantin Brătescu” – Constanţa
Ziua a IV-a: Luni, 25 mai
9.30:Hotel Parc – Sala de conferinţe Mamaia: Atelier Renku de primăvară (În memoria lui William J. Higginson), maeştri: Zinovy Vayman (Boston – SUA) şiŞerban Codrin (Slobozia); Efervescenţa orientală sau despre cum haiku-ul modern se transformă în plexiglasşi Creativing - writing în context nipon sau despre cum prin arta haiku-ului putem ajunge la publicul modern, Petre Flueraşu
11.00: Pauză de cafea
11.30: Societatea de HaikuConstanţa şi revistaAlbatros, modele de manegement intercultural major, prof. dr. Olga Duţu; dezbateri, concluzii, proiecte, perspective- revista Albatros şi Societatea de Haiku, Constanţa - dialog: oaspeţi-gazde; semnături în cartea de onoare a societăţii; chestionar
Închiderea lucrărilor: Prof. Aurica Văceanu
13.00: Masa de prânz
16.00:Librăria - „Prăvălia cu cărţi” (Casa de modă, Stefan celMare) Lansări de carte: Autoare de haiku din România, de Adina Enăchescu şi Florin Grigoriu, Fluturi de lumină, de Mircea Miculi (Târgu-Mureş), prezintă Radu Patrichi, recital în lectura autorilor
18.30: Masa de seară: Colegiul Naţional „Constantin Brătescu” – Constanţa
Ziua a V-a: Marţi, 26 mai
8.30: Excursie ginko la mânăstirile: Dervent şi Sfântul Andrei, cu masă de prânz: responsabil: Zaifu Georgeta şi Alexandra Flora Munteanu
Ziua a VI-a: Miercuri 27 mai
10.00 – Vizită:Muzeul de Artă Populară şi Muzeul de Arheologie - Alexandra Flora
Munteanu
13.30: Masa de prânz
15.30Vizită: Muzeul de Marină şi Muzeul de Ştiinţele Naturii - Văceanu Aurica
Ziua a VII-a şi a VIII-a
Joi 28 mai,
8.30şi vineri29 mai: excursii în Delta Dunării, la cerinţa participanţilor
Foto - Ştefan Rus
Filmare video - Dumitru Gheorghe
SPONSORIi FESTIVALULUI:
1.Editura LVS Crepuscul – Revista Cutezătorii
2.ISJ Constanţa
3.Colegiul Tehnic Energetic
4.Grup Şcolar Ind. Electrotehnică şi Telecomunicaţii
5.Colegiul de Artă „Regina Maria”, Constanţa
6.Universitatea „Spiru Haret”, Centrul Constanţa
7.Universitatea „Andrei Şaguna, Constanţa
8.Hotel Parc, Mamaia
9.Muzeul de Artă, Constanţa
8.SAM Corbu de Jos
9. Grup Şcolar, Ovidiu
10. Grădiniţa Zig-Zag, Ovidiu
11.Grădiniţa nr. 11„Perluţele mării” şi nr.56 „Vaporaşul magic”
12.Grădiniţa nr. 50 „Micul Univers”
13.Şcoala nr. 12 „B.P.Hasdeu
14.Şcoala nr. 39„Nicolae Tonitza”
15.Şcoala nr. 2 Ovidiu
16.Şcoala nr. 3. Năvodari
17.Firma Betina Impex SRL Poiana, Ovidiu
Colectivul de organizare:
Staff-ul Societăţii de Haiku Alexandra Flora Munteanu, Radu Patrichi, Ana Ruse