HAIKU INTRE IMAGINE SI CUVANT
Alexandra Flora Munteanu
Rareori avem ragazul sa fim mai atenti la alcatuire cand lecturam un fapt literar. Niciodata evidenta statistica nu creaza beneficii estetice. In cazul produsului literar de tip japonez scurtimea ne atrage , chiar fascineaza. De ce se indica o lectura repetata a haiku-ului, de exemplu?
Tocmai pentru a beneficia de penetrarea in interiorul magmei spirituale. Prima lectura asigura formarea imaginii prin izolare de rest si a doua transfera starea de poezie, poetica. Aceasta inglobeaza MESAJ_DECODARE_RECEPTARE, o triada utila, care prin rigoare poate anula incarcatura emotionala si contamina modurile de receptare.In cazul antologiilor (de haiku)se simte acest lucru. Pe o tema data , din cuvinte alese mestesugit se creaza imagini diferite , cu rezonanta afectiva care alcatuiesc de fapt, un tot. Secventele de trairi , inregistrate si partial redate, alcatuiesc starea de receptare. Poetul este impresionat de un fapt concret.
Incearca sa-l redea prin cuvinte, sa copieze „realitatea” si sa o transmita altora. Poetul, in calitate de receptor al realitatii „altereaza” prin natura sa si astfel se produce creatia , surplusul de subiectivitate. Ma intorc la antologii. Abia acestea sunt in masura sa asigure o panorama a diversitatii. Cu ceva timp in urma ,la „Scoici de mare” faceam un bilant al arsenalului lingvistic utilizat si , de cate ori . In calitate de traducator poate ca nu totdeauna utilizam pentru acelasi cuvant acelasi sens. De cele ,mai multe ori contextul , imaginea creata anterior intelegerii cuvintelor. Surpriza cea mare a fost sa descopar perceptii si reprezentari diferite, cu grad „de risc” de contaminare semantica. Tocmai cand apare aici haiku-ul. Intre zgomot si concentrare. (sunet si sens). Densitatea semantica sporeste imaginilese recompune fluidul dintre emitator si receptor. Niciodata zborul albatrosului nu a creat acelasi sentiment.A contat starea psihica propriu-zisa a receptorului care a captat ceea ce i-a fost util, prin impresie.
In largul marii
Un pescarus alb in zbor-
Se aude un tipat
(Isabela Apostol)
Aripi falfaind –
Briza din zori leagana
Ciulinii falezei
(Corneliu T. Atanasiu)
Perechi de pasi..
Catre faleza –n ceata
Eu si-un pescarus
(Nicolae Atanasiu)
Singur pe plaja
Un pescarus in zigzag
Masoara golul
(Ion Codrescu)
Ceata pe mare-
Tipatul pescarusului
De nicaieri
(Sonia Coman)
Atingandu-ma
Pescarusul imi lasa ceva
Din largul marii
(Dumitru Ifrim)
Ocean albastru-
Zborul pescarusilor
Goniti de iarna
(Vasile Moldovan)
Pe plaja noua
Fara loc pescarusul
Doar tipatul lui
(Rafila Radu)
Apus...
Un albatros vesel
Spre mare
(Bruce Ross)
In zori se aud
Tipete de pescarusi-
Turturi la geamuri
(Mircea Teculescu)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu